GUIDNING i Luossastugan
20 juni - 25 augusti

OBS! M;idsommarafton STÄNGT

Nytt för i år:
Endast guidning kl 11-00, 13-00 och 15.00

Entré 100 kr

SOMMARENS GUIDER
Under sommaren kommer vi att ha sex olika guider i Luossastugan:

HEIDI BAIER 
20 juni, 1-2 juli, 4-5 juli, 11 augusti-18 augusti

Heidi är född 1985 i Sunnansjö. Har sedan 15-års ålder framträtt i olika offentliga sammanhang, utkommit med två egna skivinspelningar "Heidi" (2008) och "Du Liv" (2010 Dan Andersson tolkningar).
Enligt Heidi blev det just visor för att det ofta är en berättelse av något slag och budskapen ger en djupare mening.
"Dan Anderssons dikter berör mig på djupet och därför älskar jag hans dikter" -säger Heidi.

JIMMY TINGSTEDT 
22 juli-2 augusti, 4 augusti

Jimmy är en vissångare från Göteborg

MARTIN JOHANSSON 
22 juni-23 juni, Lö 3 augusti (Luossafesten), 5 augusti-10 augusti

Martin Johansson har släktrötterna djupt nerkörda i den karga jorden i Skattlösberg. Som tonåring sommarjobbade han som guideassistent vid Luossa och har sedermera gjort sporadiska inhopp som vikarie för ordinarie guiden. I sommar tar Martin åter på sig hatten och guidar vid Luossa. Kuriosa: Martins farmors mormors far byggde orgeln som står i Luossastugan.

LINDA RATTFELDT 
24 juni-30 juni

Bor i Kälarne, Jämtland.. Blev intresserad av Dan Andersson tack vare min morfar, jag började läsa allt av och om honom när jag var 12 år. Det här intresset ledde så småningom till att jag började åka till Dalarna och Ludvika trakten på somrarna, och jag fick chansen att efterträda Nisse Munck som guide i Luossastugan 1998, ett jobb som jag fortsatte med i 20 somrar. I år kommer jag tillbaka till Skattlösberg och Luossa under Dan Andersson veckan.

ROINE LINDSTRÖM 
3 juli, 6 juli-14 juli

Roine är en vissångare från Kumla som i över 40 år sjungit bl.a. Dan Anderssons sånger. Han har i 20 år varit vikarie i Luossa för Linda Rattfelt.

BOEL NIHLMAN
15 juli-21 juli, 19 augusti-25 augusti

23-årig vissångerska ifrån Silvberg med rötter i Grangärde finnmar, har studerat på Musikkonservatoriet i Falun, Visskolan i Kungälv och det senaste året spelat på många av landets visscener. 
"När jag längtar efter att bli berörd lyssnar jag ofta till Dan Anderssons dikter och visor. Han tog det mänskliga och verkliga som fanns runt omkring honom i hans liv och återgav det i målande dikter, som troligen alltid kommer att läsas, sjungas, berättas och göra avtryck i människors liv."
Som kuriosa kan nämnas att Boels morfars far vuxit upp i den röda stugan, som numera står på Finngammelgården i Skattlösberg.
 

Den 27 juli - 3 augusti 2019 går årets DAN ANDERSSON VECKA av stapeln